Blogurile mele

luni, 2 februarie 2015

Nikola Tesla – citate despre minte, trup, suflet și existență




 1. „Mintea este mai clară și mai agilă în izolare și în singurătate neîntreruptă. Nu ai nevoie de un laborator uriaș în care să gândești. Originalitatea prosperă în izolare, fără influențele exterioare care paralizează mintea creativă. Stai singur, acesta este secretul invențiilor; stai singur, atunci se nasc ideile.”

  2. „Toată lumea ar trebui să-și considere propriul corp ca fiind un cadou de neprețuit primit de la cineva pe care-l iubește mai presus de toate… o lucrare minunată de artă, de o frumusețe de nedescris și un mister dincolo de concepția umană și atât de delicat încât un cuvânt, o respirație, o privire, ba chiar și un cuvânt îl poate răni.”

 3. „Dintre toate rezistențele produse de fricțiune, cea care distruge cel mai mult libera circulație a oamenilor este ignoranța, ceea ce Buddha a numit „cel mai mare rău din lume”. Fricțiunea rezultată din ignoranță poate fi redusă doar prin răspândirea cunoștințelor și prin unificarea elementelor eterogene ale umanității. Nici un efort nu ar putea fi mai bine cheltuit.”

     4. „…instinctul este ceva ce transcede cunoașterea. Avem, fără îndoială, anumite fibre fine care ne permit să percepem adevărurile atunci când deducția logică, sau orice alt efort intenționat al creierului, este inutil.”

5. „Darul puterii mentale vine de la Dumnezeu, de la Divinitate, iar dacă ne concentrăm mintea noastră asupra acestui adevăr, noi intrăm în ton cu această mare putere.”

6. „Virtuțile și defectele noastre sunt inseparabile, precum materia și energia. Când acestea se separă, omul nu mai există.”
7. „Simțurile noastre ne permit să percepem o porțiune minusculă din lumea exterioară. Auzul nostru se extinde pe o distanță mică. Vederea noastră este împiedicată de corpurile și de umbrele care intervin. Pentru a ne cunoaște este necesar să ajungem dincolo de sfera percepțiilor noastre senzoriale.”
8. „Ceea ce vrem cel mai mult este o mai bună înțelegere între oameni și între comunități peste tot pe pământ și eliminarea acelui devotament fanatic față de acele idealuri sublime născute din egoism național și din mândrie, care pot întotdeauna să împingă lumea într-un barbarism primordial și în ceartă.”
9. „O nouă lume trebuie să se nască, o lume care ar putea să justifice sacrificiile oferite de umanitate. Această lume nouă ar trebui să fie o lume în care nu ar trebui să existe exploatarea celor slabi de către cei puternici, a binelui de către rău; o lume în care nu va exista umilirea săracilor de violența bogaților; o lume în care produsele intelectului, științei și artei vor servi societatea pentru binele și înfrumusețarea vieții și nu indivizii pentru acumularea de avere. Această lume nouă nu va fi o lume a națiunilor asuprite și umilite, ci a națiunilor libere și a oamenilor liberi egali în demnitate și respectuoși față de om.”
10. „Cunoașterea vine din univers, iar viziunea noastră este structura sa cea mai perfectă. Avem doi ochi: pământești și spirituali.  De preferat este ca cei doi să devină unul singur.”
11. „Convingerea mea ferma este într-o lege a compensării. Adevăratele recompense sunt întotdeauna în proporție cu munca și cu sacrificiile făcute.”
12. „Oamenii de știință din ziua de azi gândesc profund în loc de clar. Unul trebuie să fie sănătos pentru a gândi clar, dar unul poate gândi profund și poate fi destul de nebun.”
13. „De milenii această idee a fost proclamată în învățăturile înțelepte ale religiilor, probabil nu numai ca un mijloc de asigurare a păcii și a armoniei între oameni, ci ca un adevăr profund întemeiat. Budiștii au exprimat această idee într-un fel, creștinii într-un alt fel, dar ambele spun același lucru: suntem cu toții unul.”
14. „Să lăsam viitorul să spună adevarul și să evalueze pe fiecare în funcție de muncă și de realizările sale. Prezentul este al lor; viitorul pentru care am muncit cu adevarat, este al meu.”
15. „Individul este efemer, rasele și națiunile vin și se duc, dar umanitatea rămâne.”
16. „În secolul XXI, robotul va prelua locul pe care îl ocupau sclavii în cadrul civilizațiilor antice.”
17. „Tot ceea ce era grozav în trecut era ridiculizat, condamnat, combătut, suprimat – doar ca să iasă la iveală cu și mai multă putere și cu atât mai mult victorios din luptă.”
18. „Pacea nu poate veni decât ca o consecință a iluminării umanității.”
19. „Cu siguranță, unele planete nu sunt locuite, dar altele sunt și între acestea trebuie să existe viața în toate condițiile și etapele de dezvoltare.”
20. „Nu există dubiu că mâncarea vegetală, precum sunt fulgii de ovăz, este mai economică decât carnea și superioară ei atât din punct de vedere al performanțelor fizice cât și a celor mentale obținute. În plus, o astfel de mâncare, ne taxează organele digestive mai putin și ne face mai mulțumiți și mai sociabili, producând o cantitate de bine care este mai dificil de estimat.”


Sursa: http://www.e-dimineata.ro/nikola-tesla-20-de-citate-despre-minte-trup-suflet-si-existenta-pline-de-intelepciune/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu